Αφιερώνουμε πολύ χρόνο στα μαλλιά μας. Όμως, ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι κάνουμε το καλύτερο για αυτά, ενδέχεται το πρόγραμμα περιποίησης που ακολουθούμε να είναι ακατάλληλο –ή ακόμα και αντιπαραγωγικό– και να μην τους προσφέρει τη φροντίδα και την περιποίηση που χρειάζονται.
Δυνατό τρίψιμο με την πετσέτα
Μολονότι η τριβή στο τριχωτό είναι ίσως ένας ενδιαφέρων τρόπος να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος, τα μαλλιά μπερδεύονται και καταπονούνται. Δεν θα σας πέρναγε καν από το μυαλό να κάνετε το ίδιο με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι στο κασμιρένιο σας πουλόβερ, έτσι δεν είναι;
Ξεμπέρδεμα των βρεγμένων μαλλιών με βούρτσα
Αντίθετα με το τι μας λέει η διαίσθησή μας, τα βρεγμένα μαλλιά είναι λιγότερο ελαστικά και πιο εύθραυστα από ό,τι τα στεγνά μαλλιά. Το να ξεμπλέξετε λοιπόν τους κόμπους με τη μεγάλη σας φυσική ήσυνθετική βούρτσα, είναι κάθε άλλο παρά καλή ιδέα, αφού αυτό πλήττει την εσωτερική δομή της τρίχας. Το αποτέλεσμα; Η τρίχα τεντώνει, αποδυναμώνεται, και μπορεί ακόμα και να σπάσει.
Αρχίζοντας το styling σε βρεγμένα «γυμνά» μαλλιά
Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε το styling αφού πρώτα στεγνώσετε τα μαλλιά σας προσεκτικά με μια μαλακή πετσέτα με μικροΐνες. Η εξάτμιση του νερού πρέπει να γίνεται απαλά και σταδιακά, ώστε κάθε τρίχα να μπορέσει να διατηρήσει ένα ελάχιστο επίπεδο υγρασίας –σαν ένας φυσικός ενυδατικός παράγοντας. Στη συνέχεια, πριν από το styling, είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας προστατευτικής θεραπείας. Αυτού του είδους τα προϊόντα, εμπλουτισμένα με σιλικόνη ή έλαιο καρύδας, σχηματίζουν γύρω από κάθε τρίχα ένα αδιάβροχο περίβλημα, το οποίο λειαίνει το περιτρίχιο, επανορθώνει τις όποιες βλάβες και προστατεύει την τρίχα.
Στεγνό styling με σίδερο ισιώματος
Ναι, είναι πιο γρήγορο και μπορεί να σας απαλλάξει από την ανάγκη να κάνετε ξανά και ξανά styling, σε καθημερινή βάση. Γνωρίζετε, ωστόσο, ότι, με κάθε πέρασμα του σίδερου ισιώματος, το προστατευτικό σμήγμα που υπάρχει εκ φύσεως στα μαλλιά μας διασκορπίζεται, αραιώνει, και μπορεί ακόμα και να εξαφανιστεί εντελώς; Όταν η τρίχα έρχεται αντιμέτωπη με θερμοκρασία 230° C, χωρίς κάποιο θερμοπροστατευτικό προϊόν, η κερατίνη –η βασική πρωτεΐνη των μαλλιών– αλλοιώνεται από τη θερμότητα. Έτσι, η τρίχα γίνεται πιο επιρρεπής στο σπάσιμο –για να μην μιλήσουμε για όλη την υγρασία που εξατμίζεται αφήνοντας τα μαλλιά ίσια μεν, επίπεδα και χωρίς όγκο δε… κάτι σαν να φοράτε ένα πέπλο!